Szentendre

a-kezdo-csapat15 éves a Szentendrei Éjszakai Sportbajnokság

2001 októberében önkormányzati kezdeményezésre elindult egy program Szentendrén is, ami az országban több helyen már sikerrel működött.

Az apropót 2000-ben egy híradóban megjelent cikk adta, miszerint Szentendrén az egyik iskolában, a szünetekben a kerítésen keresztül veszik a kábítószert a diákok.

Az önkormányzat megoldást keresett a problémára, és egy fórumra invitálta a megoldást kereső személyeket. Ezen a megbeszélésen dr. Faragó Sándor (1945-2008) gyermekorvos, 100_3721gyermekpszichiáter felajánlotta a segítségét, aminek folyományaként Jakab Péter –akkor, még a Szentendre Polgármesteri Hivatal Ifjúsági, Civil és Sportreferense- beindította a helyi, szentendrei éjszakai pingpongot a Barcsay Jenő Általános Iskolában.

A programban résztvevő személyek önkéntesként vesznek részt a munkába, fizetést, illetve semmilyen térítést nem kapnak, kaptak. A 15 év alatt több segítő is megfordult a klubban, de négyen a kezdetektől fogva minden pénteken ott vannak.

Jordanics Eszter, jelenleg kismamaként van otthon, így jogosan hiányzik esténként, Ő a Szentendrei Családsegítő munkatársaként hallott a programról, és mint magán ember segített a munkában.

Fodor Zoltán, a BKV szentendrei raktárában dolgozott, idén ment nyugdíjba, és nagyon szereti a pingpongot. A gyermekei asztalitenisz játékosok a szentendrei Eurokapu csapatában. Az első perctől kezdve résztvevője a programnak.

Papp Tibor, a Barcsay J. Ált. Iskolában tanító és gyermekvédelmi felelős. A munkaköri leírásában nem szerepelt, hogy a péntek estéjét is a munkahelyén töltse, de azonnal igent mondott a megkeresésre.

Jakab Péter, a program helyi beindítója, aki, bár az önkormányzat részéről kapta a feladatot, önkéntesként szervezte meg a szentendrei klubot 15 évvel ezelőtt. 5 évvel az indulás után dr. Faragó Sándor rá bízta az országos egyesületet is, így azóta a Magyarországi Éjféli Sportbajnokságok Egyesületének elnöke.

 

Összefoglalva: Szentendrén 15 éve működik egy program, melyet önkéntesek működtetnek, és célja, hogy a legveszélyesebb időszakban, az utcáról becsalja a hátrányos helyzetű fiatalokat és számukra hasznos elfoglaltságot biztosítson, ezáltal csökkentse a bűncselekmény irányában történő szándékot, prevenciós lehetőséget biztosít, bizonyos fajta szociális ellátást nyújt, és példát mutat, hogy alacsony költségvetéssel is lehet jól működő programot működtetni.

A 15 év alatt minden alkalommal általában 2 fő segítő volt jelen, összesítve közel 4.500 órát foglalkozott önkéntesként a 4 segítő díjmentesen ezért az ügyért, mely 2016 decemberében megszűnt!

Advertisements